Cestovky nás často klamú.

Vaše otázky a skúsenosti s konkrétnymi CK

Moderátori: AJKA, Zuzana

Cestovky nás často klamú.

Odoslaťod Zuzka 19 Feb 2010, 13:39

http://www.pluska.sk/slovensko/spolocno ... klamu.html

Zažila som to na vlastnej koži, preto už niekoľko rokov cestujem len prostredníctvom nemeckých a rakúskych CK.
Zuzka
Mega Cestovateľ

Založený: 08 Aug 2006, 20:08

Re: Cestovky nás často klamú.

Odoslaťod lastovička 19 Feb 2010, 15:34

Aj mne sa stalo, že neklapalo všetko ako malo,ale asi som mala aj šťastie a nemala som nejaké problémy a dnes si už skoro všetko dôkladne preverujem, takže som celkom spokojná a aj slovenské cestovky vedia byť seriozne.
lastovička
Mega Cestovateľ

Založený: 25 Mar 2009, 06:26

Odoslaťod lastovička 19 Feb 2010, 15:36

A ešte jedna drobnosť aj rakúske a nemecké cestovky si treba vedieť vybrať. :)
lastovička
Mega Cestovateľ

Založený: 25 Mar 2009, 06:26

Odoslaťod sylviaKE 19 Feb 2010, 19:03

ja som zatiaľ cestovala len so slovenskými cestovkami a zatiaľ sme mali všetko tak, ako to bolo v prospekte, alebo pri objednávaní zájazdu...len mám pocit, že sa tu už čím ďalej, tým viac propaguje práca nemeckých a rakúskych cestoviek, ale má pre mňa význam (keďže som z Košíc) trepať sa niekam do Viedne (čo je znovu čas navyše), ak mám letisko v meste? ani ja nie som spokojná s tým, že omnoho viac destinácií je z Bratislavy, a Košice majú len odrobinku, ale predsa len, mám trochu strach ísť niekam cez rakúsku cestovku, keď naviac po nemecky neviem...samozrejme, že budem rada, ak sa tu budeme navzájom vystríhať pred neserióznosťou tej či onej cestovky, lebo nám to môže len a len pomôcť...ale nie len za cenu chválenia cestoviek z iných krajín... :)
Obrázok používateľa
sylviaKE
Dovolenkár

Založený: 03 Sep 2009, 15:47

Odoslaťod hudba 19 Feb 2010, 19:32

Chodíme stále s tou istou slovenskou cestovkou a sme spokojní. Na každej dovolenke sme však mali spolucestujúcich, ktorí boli permanentne nespokojní s ničím. Kritizovali také veci, čo by mňa v živote nenapadlo.Snažím sa o danej krajine a hoteli získať čo najviac informácií a prečítať veľa recenzií a potom nemôžem byť prekvapená z niektorých vecí, ktoré sú zrejmé.
hudba
Dovolenkár

Založený: 13 Júl 2009, 16:05

Odoslaťod Muchotrafka 20 Feb 2010, 14:52

Ja netvrdim, ze slovenske cestovky len klamu a podvadzaju, ako je to napisane v clanku. Podla mna si treba vyberat, zistit co a ako a hlavne spravit jednu zakladnu vec - precitat si poriadne vseobecne obchodne podmienky. Potom sa predide velakrat zbytocnemu sklamaniu a dohadovaniu, ja som zazila aj take, ze sa ludia hadali uz na letisku a vyhrazali,ze oni chcu sediet v lietadle spolu a budu sa stazovat. Bola som svedkom toho, ze sa ludia stazovali na take banality, ze mna by to ani vo sne nenapadlo, lebo oni zaplatili za dovolenku velke peniaze, tak ju otravovali vsetkym na okolo, elbo v jednom kuse sa stazovali a natahovali.
Obrázok používateľa
Muchotrafka
Mega Cestovateľ

Založený: 01 Aug 2006, 11:00

Odoslaťod Turista 24 Feb 2010, 11:34

Na
http://www.soi.sk/sk/Kontrolna-cinnost/ ... i.soi?ind=
je celý záznam z kontroly. Niektoré zistenia sú naozaj dosť vážne, ale často krát kontrola SOI nájde niečo za každú cenu, resp. sa zaoberaju rôznymi banalitami a formálnosťami a podstatné veci neriešia.
Je veľa "čiernych CK", ktoré ani nie sú poistené. Na tie však žiadna kontrola neplatí, keďže nie sú oficialne CK, nemôžu ich ani kontrolovať.
Asi by skôr bolo na čase prijať zákon o cenách, podobne ako v ˇČR, ktorý bude ukladať všetkým CK povinnosť zobrazovať a uvádzať výslednú cenu zájazdu (ako je to bežné aj u rakúskych CK) vrátane všetkých poplatkov. V tomto naše CK majú asi väčšie nedostatky (v zavádzaní a mystifikovaní klientov), ako v slovičkarení v Záručných podmienkach, ktoré väčšina dovolenkárov aj tak nečíta, resp. číta, keď už je neskoro -po ich podpise.
Turista
Mega Cestovateľ

Založený: 07 Dec 2006, 14:53

Odoslaťod Muchotrafka 24 Feb 2010, 16:14

Tak to s tymi ciernymi CK si robis snad srandu alebo co. ze ich nemozu kontrolovat, t.j. ked nema poistenie proti upadku, tak vlastne si moze kludne nahrabat prachy od ludi, zavre a adios muchachos.
Ja som cakala, ze na stranke SOI budu presne vymenovane CK a to, co im "nasli", elbo take vseobecnosti, ako napr. CK v Trnavskom kraji, ktora tam? V akom meste? Hento si mozu rovno nechat a niektore veci, ktore im vycitaju.....to je na zasmiatie...napr. ze uvadzaju ilustracne foto.....
A to si dobre napisal, ze tie podmienky nikto necita, ale preco je to tak? 90 % staznosti je prave preto, lebo si neprecitaju riadne zmluvu a vseobecne obchodne podmienky, lebo keby ich citali, tak by vedeli, ze prvy a posledny den nesluzi na prepravu a ine veci, na ktore sa casto ludia stazuju. Ze to maju vo VOP a v zmluve, o tom pomlcia, lebo kto by ju uz len cital vsak?
Obrázok používateľa
Muchotrafka
Mega Cestovateľ

Odoslaťod 16daniel 24 Feb 2010, 17:42

Konecne, konecne a este raz KONECNE sa SOI zobudila. Konecne klepla cestovkam po prstoch. Konecne budem mat lepsi pocit, ze niesom len tovar z pohladu CK, ale clovek, ktory ma aj svoje prava. Tiez mam skusenost, ked CK pochybila, neuznala si svoju chybu a dokazala sa vsemozne zo vsetkeho co zavinila vyvliect. Super, chvalim SOI a drzim im palce, len tak dalej...
A aby som nezabudol, cest vynimkam (CK)....
16daniel
Cestovateľ

Založený: 02 Feb 2008, 11:02

Odoslaťod Muchotrafka 24 Feb 2010, 19:10

Ja budem spokojna s vysledkom v momente, ked SOI zverejni plny zoznam toho, co v ktorej konkretnej CK nasli a ake z toho vyvodili sankcie.
Obrázok používateľa
Muchotrafka
Mega Cestovateľ

Odoslaťod Vladimíra Hrdá 01 Mar 2010, 19:48

Tak to bude zaujímavé čítanie :D
Vladimíra Hrdá
Cestovateľ

Založený: 14 Apr 2008, 09:48

Odoslaťod Muchotrafka 02 Mar 2010, 14:02

Vladi obavam sa, ze ziadne zaujimave citanie nebude. Niekolkokrat sa vyjadrovala v TV aj v inych mediach Asociacia CK a oni nevidia ziadne horibilne nedostatky. A pokial presne nebudeme vediet, kto mal ake nedostatky a co u koho nasli, tak nam bude vsetkym na figu vediet, ze SOI udelila xy pokut v Trnavskom kraji, xy v Trencianskom atd. Lebo podla mna toto je o nicom, nech vieme presne, co kto spravil a ake kroky boli voci danej CK alebo cestovnej agenture vyvodene.
Obrázok používateľa
Muchotrafka
Mega Cestovateľ

Odoslaťod Turista 03 Mar 2010, 14:49

Dávam do pozornosti všetkým dovolenkárom najnovší materiál z dielne SOI zverejnený na:

http://www.soi.sk/sk/Poradna/Rady-podni ... i.soi?ind=

Ktorý dosť podrobne popisuje podmienky organizovania zajazdov a čo ma a nema byť v cest. zmluve CK ako aj v VZP, ktore síce malokto číta, ale o to vaic je potom prekvapený.

Za dosť podstatné možno považovať toľkokrát kritizované zmeny obejdnaných hotelov:
Príklady podmienok zmluvy o zájazde, ktoré sú v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi:

A) „V prípade, že nastanú okolnosti, ktoré znemožňujú CK poskytnúť zájazd alebo služby podľa uzavretej zmluvy, CK je povinná zabezpečiť zmenu služieb alebo zmluvu zrušiť, pričom je povinná oznámiť tieto skutočnosti bez zbytočného odkladu objednávateľovi.“

CK v prípade, že nemôže poskytnúť dohodnutú službu, musí zabezpečiť adekvátnu zmenu.

Ak ide o podstatnú podmienku zmluvy, ktorá je pre spotrebiteľa významná z hľadiska rozhodnutia o výbere zájazdu, má spotrebiteľ, v prípade zmeny podľa § 741e OZ, právo rozhodnúť sa, či so zmenou súhlasí alebo od zmluvy odstúpi bez zaplatenia stornopoplatkov

Podmienka o zmene neposkytnutej služby bez garancie, že náhradná služba je obdobná a porovnateľná s dohodnutou službou z hľadiska ceny a využiteľnosti môže spotrebiteľovi spôsobiť ujmu a preto môže byť kvalifikovaná ako porušenie § 4 zákona o ochrane spotrebiteľa - konanie v rozpore s dobrými mravmi.

B) „Za zmenu podstatnej podmienky zmluvy sa nepovažuje zmena miesta pobytu a ubytovacieho objektu a zmena spôsobu dopravy.“

Nakoľko spotrebiteľ pri výbere zájazdu sa rozhoduje najmä na základe týchto podmienok zájazdu, nemožno tieto podmienky považovať za nepodstatné.

V zmysle § 741e OZ CK môže zmeniť podstatné podmienky zmluvy za predpokladu, že spotrebiteľ má možnosť výberu, či s uvedenou zmenou súhlasí alebo odstupuje od zmluvy bez stornopoplatkov.

Takáto podmienka zmluvy je v rozpore s § 741e OZ a nedostatok možno kvalifikovať ako porušenie § 4 zákona o ochrane spotrebiteľa – konanie v rozpore s dobrými mravmi.
Turista
Mega Cestovateľ

Odoslaťod Turista 03 Mar 2010, 14:52

Dávam do pozornosti všetkým dovolenkárom najnovší materiál z dielne SOI zverejnený na:

http://www.soi.sk/sk/Poradna/Rady-podni ... i.soi?ind=

Ktorý dosť podrobne popisuje podmienky organizovania zajazdov a čo ma a nema byť v cest. zmluve CK ako aj v VZP, ktore síce malokto číta, ale o to vaic je potom prekvapený.

Za dosť podstatné možno považovať toľkokrát kritizované zmeny obejdnaných hotelov:
Príklady podmienok zmluvy o zájazde, ktoré sú v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi:

A) „V prípade, že nastanú okolnosti, ktoré znemožňujú CK poskytnúť zájazd alebo služby podľa uzavretej zmluvy, CK je povinná zabezpečiť zmenu služieb alebo zmluvu zrušiť, pričom je povinná oznámiť tieto skutočnosti bez zbytočného odkladu objednávateľovi.“

CK v prípade, že nemôže poskytnúť dohodnutú službu, musí zabezpečiť adekvátnu zmenu.

Ak ide o podstatnú podmienku zmluvy, ktorá je pre spotrebiteľa významná z hľadiska rozhodnutia o výbere zájazdu, má spotrebiteľ, v prípade zmeny podľa § 741e OZ, právo rozhodnúť sa, či so zmenou súhlasí alebo od zmluvy odstúpi bez zaplatenia stornopoplatkov

Podmienka o zmene neposkytnutej služby bez garancie, že náhradná služba je obdobná a porovnateľná s dohodnutou službou z hľadiska ceny a využiteľnosti môže spotrebiteľovi spôsobiť ujmu a preto môže byť kvalifikovaná ako porušenie § 4 zákona o ochrane spotrebiteľa - konanie v rozpore s dobrými mravmi.

B) „Za zmenu podstatnej podmienky zmluvy sa nepovažuje zmena miesta pobytu a ubytovacieho objektu a zmena spôsobu dopravy.“

Nakoľko spotrebiteľ pri výbere zájazdu sa rozhoduje najmä na základe týchto podmienok zájazdu, nemožno tieto podmienky považovať za nepodstatné.

V zmysle § 741e OZ CK môže zmeniť podstatné podmienky zmluvy za predpokladu, že spotrebiteľ má možnosť výberu, či s uvedenou zmenou súhlasí alebo odstupuje od zmluvy bez stornopoplatkov.

Takáto podmienka zmluvy je v rozpore s § 741e OZ a nedostatok možno kvalifikovať ako porušenie § 4 zákona o ochrane spotrebiteľa – konanie v rozpore s dobrými mravmi.
Turista
Mega Cestovateľ

Odoslaťod Jedi99 05 Mar 2010, 08:51

vdaka za aktualne info ! by som im to riadne vytrel keby ma chceli v cestovke pekne obabrat :)

zatial musim poklopat, co sme zatial boli ci uz cez Kartago, alebo cez Satur, spolu 8x, vsetko bolo ok, ziaden problem ani vymena hotela....(bolo to hlavne egypt a exotika)....

Marek
Obrázok používateľa
Jedi99
Mega Cestovateľ

Založený: 15 Aug 2006, 21:59

Ďalšia

Naspäť na CK - Informácie a otázky

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.